Jabłka prażone

Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1720
zdjęcia: 1 z 5
Jabłka prażone
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prażone jabłka do słoików - dobre w zimie do szarlotki


trudność: łatwe
czas:

Jabłka prażone - SKŁADNIKI:

  • 4 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka wody
  • ok 50dag cukru

Jabłka prażone - PRZYGOTOWANIE:

jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy je w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Wlewamy do jabłek wody (jeśli jabłka są mało soczyste można nieco wiecej) i zaczynamy je prażyć na wolnym ogniu - często mieszamy by się nie przypaliły. Kiedy Jabłka się już rozpadną (tak jak na 2 zdjeciu) to dodajemy do nich cukier i prażymy jeszcze przez 20 minut. Na drugi dzień ponownie prażymy jabłka na wolnym ogniu przez 30 - 45 minut, po czym gorące przekładamy do słoików i odwracamy je na 10 minut do góry dnem.

Jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej cukru, moje były mocno soczyste i słodkie, dlatego podałam takie proporcje, jakie u mnie były idealne, jednak wszystko mozna dopasować do rodzaju jabłek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłka prażone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dżem truskawkowy z dodatkiem kawy Smalec do chleba Mozaika drobiowa
Sałatka z ogórków i papryki Puree z pieczonej dyni zwyczajnej Marynowane patisony
Domowa konfitura z cytrusów Sałatka z buraczków na zimę Dżem jabłkowy z koszteli
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika Dżem jabłkowy z cynamonem Marynowane prawdziwki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane