Jabłka prażone

Mysiunia - Przepis na: Jabłka prażone offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1688
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłka prażone
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prażone jabłka do słoików - dobre w zimie do szarlotki


trudność: łatwe
czas:

Jabłka prażone - SKŁADNIKI:

  • 4 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka wody
  • ok 50dag cukru

Jabłka prażone - PRZYGOTOWANIE:

jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy je w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Wlewamy do jabłek wody (jeśli jabłka są mało soczyste można nieco wiecej) i zaczynamy je prażyć na wolnym ogniu - często mieszamy by się nie przypaliły. Kiedy Jabłka się już rozpadną (tak jak na 2 zdjeciu) to dodajemy do nich cukier i prażymy jeszcze przez 20 minut. Na drugi dzień ponownie prażymy jabłka na wolnym ogniu przez 30 - 45 minut, po czym gorące przekładamy do słoików i odwracamy je na 10 minut do góry dnem.

Jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej cukru, moje były mocno soczyste i słodkie, dlatego podałam takie proporcje, jakie u mnie były idealne, jednak wszystko mozna dopasować do rodzaju jabłek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłka prażone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Jabłka na szarlotke i nie tylko Ziołowe pesto na zapas Wiśniowy dżem z całymi owocami
Ogórki kiszone 2014 Domowe korniszony Dżem z mirabelek z wanilią
Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem Powidła śliwkowo-jeżynowe z whisky Pomidorki koktajlowe w zalewie ziołowej
Przecier z jabłek Marynowane papryki Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane