Jabłka prażone

Mysiunia - Przepis na: Jabłka prażone offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1713
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłka prażone
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prażone jabłka do słoików - dobre w zimie do szarlotki


trudność: łatwe
czas:

Jabłka prażone - SKŁADNIKI:

  • 4 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka wody
  • ok 50dag cukru

Jabłka prażone - PRZYGOTOWANIE:

jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy je w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Wlewamy do jabłek wody (jeśli jabłka są mało soczyste można nieco wiecej) i zaczynamy je prażyć na wolnym ogniu - często mieszamy by się nie przypaliły. Kiedy Jabłka się już rozpadną (tak jak na 2 zdjeciu) to dodajemy do nich cukier i prażymy jeszcze przez 20 minut. Na drugi dzień ponownie prażymy jabłka na wolnym ogniu przez 30 - 45 minut, po czym gorące przekładamy do słoików i odwracamy je na 10 minut do góry dnem.

Jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej cukru, moje były mocno soczyste i słodkie, dlatego podałam takie proporcje, jakie u mnie były idealne, jednak wszystko mozna dopasować do rodzaju jabłek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłka prażone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Sałatka warzywna z cukinią na zimę Puree z dyni na zimę Dżem z dyni z imbirem i cynamonem
Dżem z dyni i jabłek Dynia na zimową zupę Dżem z aronii i jabłek
Dżem dyniowo-aroniowy Mus z dyni gotowanej Eli Mus z dyni pieczonej Eli
Marynowana dynia słodko-kwaśna Eli Ostry mus z dyni Dynia w słoikach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane