Jabłka prażone

Mysiunia - Przepis na: Jabłka prażone offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1691
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłka prażone
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prażone jabłka do słoików - dobre w zimie do szarlotki


trudność: łatwe
czas:

Jabłka prażone - SKŁADNIKI:

  • 4 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka wody
  • ok 50dag cukru

Jabłka prażone - PRZYGOTOWANIE:

jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy je w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Wlewamy do jabłek wody (jeśli jabłka są mało soczyste można nieco wiecej) i zaczynamy je prażyć na wolnym ogniu - często mieszamy by się nie przypaliły. Kiedy Jabłka się już rozpadną (tak jak na 2 zdjeciu) to dodajemy do nich cukier i prażymy jeszcze przez 20 minut. Na drugi dzień ponownie prażymy jabłka na wolnym ogniu przez 30 - 45 minut, po czym gorące przekładamy do słoików i odwracamy je na 10 minut do góry dnem.

Jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej cukru, moje były mocno soczyste i słodkie, dlatego podałam takie proporcje, jakie u mnie były idealne, jednak wszystko mozna dopasować do rodzaju jabłek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłka prażone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Mielonka ze słoika Ajvar- bałkańska pasta warzywna Domowy dżem morelowy
Kompot z mirabelek Gruszki w syropie z wanilią Dżem jeżynowy wg Ilony
Konfitura z czarnego bzu Dżem z owoców dzikiej róży Dżem z malin wg Ilony
Rydze po cygańsku Marynowane rydze Sos pigwowy do mięsa

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane