Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1733]

Jabłka prażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

prażone jabłka do słoików - dobre w zimie do szarlotki

Jabłka prażone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka prażone

  • 4 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka wody
  • ok 50dag cukru

Sposób przygotowania:

Jabłka prażone

jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy je w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Wlewamy do jabłek wody (jeśli jabłka są mało soczyste można nieco wiecej) i zaczynamy je prażyć na wolnym ogniu - często mieszamy by się nie przypaliły. Kiedy Jabłka się już rozpadną (tak jak na 2 zdjeciu) to dodajemy do nich cukier i prażymy jeszcze przez 20 minut. Na drugi dzień ponownie prażymy jabłka na wolnym ogniu przez 30 - 45 minut, po czym gorące przekładamy do słoików i odwracamy je na 10 minut do góry dnem.

Jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej cukru, moje były mocno soczyste i słodkie, dlatego podałam takie proporcje, jakie u mnie były idealne, jednak wszystko mozna dopasować do rodzaju jabłek.

Redakcja poleca: