Jabłka prażone

Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1732
zdjęcia: 1 z 5
Jabłka prażone
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prażone jabłka do słoików - dobre w zimie do szarlotki


trudność: łatwe
czas:

Jabłka prażone - SKŁADNIKI:

  • 4 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka wody
  • ok 50dag cukru

Jabłka prażone - PRZYGOTOWANIE:

jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy je w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Wlewamy do jabłek wody (jeśli jabłka są mało soczyste można nieco wiecej) i zaczynamy je prażyć na wolnym ogniu - często mieszamy by się nie przypaliły. Kiedy Jabłka się już rozpadną (tak jak na 2 zdjeciu) to dodajemy do nich cukier i prażymy jeszcze przez 20 minut. Na drugi dzień ponownie prażymy jabłka na wolnym ogniu przez 30 - 45 minut, po czym gorące przekładamy do słoików i odwracamy je na 10 minut do góry dnem.

Jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej cukru, moje były mocno soczyste i słodkie, dlatego podałam takie proporcje, jakie u mnie były idealne, jednak wszystko mozna dopasować do rodzaju jabłek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłka prażone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Zakwas na żur na mące razowej pszennej Domowy dżem z brzoskwiń najlepszy Owsiany zakwas na żurek
Kompot cynamonowo- jabłkowy Nutella z dyni z cyklu jesienne przetwory Sałatka z buraczków
Domowa ziołowa sól Kandyzowana skórka z Pomelo Skórka kandyzowana z mandarynek
Przecier pomidorowy Papryka konserwowa Kiełbasa wieprzowa ze słoika

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane