halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Jabłka smażone do ciast

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłka smażone można wykorzystać do ciast , deserów , słodkich zapiekanek . Jeśli mamy dużo jabłek w sezonie więc warto zrobić zapasy na zimę.

Jabłka smażone do ciast

Składniki:

Jabłka smażone do ciast

 

  • jabłka dowolny gatunek 2 kg
  • cukier 25 dag
  • wino białe półsłodkie 60 ml
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • sok z cytryny 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Jabłka smażone do ciast
W sezonie letnio-jesiennym mamy dużo jabłek więc warto zrobić zapas na zimę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka wlać wino, włożyć tarte jabłka, dodać sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.Smażyć na wolnym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliły. Można tak przyrządzone gorące jabłka włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem .Można z nich przyrządzać ciasta, desery, można też robić zapiekanki z ryżem, makaronem.