edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jabłka suszone na zimowy kompot

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ususzone własnoręcznie jabłka nadają się nie tylko na zimowy kompot, mogą być również zdrowym składnikiem domowego musli.

Jabłka suszone na zimowy kompot Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka suszone na zimowy kompot

 

  • twarde winne jabłka - w ilości, jaka zmieści się nam do suszarki
  • litr wody
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Jabłka suszone na zimowy kompot
Kwasek cytrynowy rozpuścić w wodzie. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 5 mm. Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na ściereczce lub kuchennym papierowym ręczniku, osuszyć. Plasterki ułożyć na sitkach suszarki. Suszyć około 7-12 godzin. Plasterki jabłek po ususzeniu powinny być sprężyste.
Jabłka suszone na zimowy kompot
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 5 mm.
Jabłka suszone na zimowy kompot
Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty.
Jabłka suszone na zimowy kompot
Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na ściereczce lub kuchennym papierowym ręczniku, osuszyć.
Jabłka suszone na zimowy kompot
Plasterki ułożyć na sitkach suszarki. Suszyć około 7-12 godzin. Plasterki jabłek po ususzeniu powinny być sprężyste.