aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Jabłka w cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dla tych, którzy szukają szybkiej słodyczy i pożywnej przekąski, ten przepis jest wprost idealny. Proces smażenia dodatkowo uwalnia naturalne cukry .jPieczone jabłka są tak łatwe do przyrządzenia, że każdy sobie z nimi poradzi.

Jabłka w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłka w cieście naleśnikowym

 

  • 3-4 jabłka (w zależności od wielkości)
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka (lu jedno duże)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście naleśnikowym
Do miski wlej mleko, dodaj jaja, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na ok 15 min (ciasto powinno być dość gęste, tak aby nie spływało z jabłek) W międzyczasie umyj jabłka i wydrąż z nich środki. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale równie dobrze można użyć zwykłego noża. Należy być jednak bardzo ostrożnym, bo łatwo o skaleczenie. Tak przygotowane jabłka kroimy w plastry o grubości ok 1,5-2,0 cm, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na wolnym ogniu, aż staną się pięknie złociste. Usmażone krążki osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Możesz posypać je cukrem pudrem lu polać ulubionym jogurtem
Jabłka w cieście naleśnikowym
wydrążone jabłka pokrój w plastry