cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Jabłka w cieście piwnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Mieciutkie jak kaczuszka

Jabłka w cieście piwnym

Składniki:

Jabłka w cieście piwnym

 

  • 1 jajko
  • 2 bialka
  • 200g maki
  • 100g piwa
  • sol
  • kilka jablek
  • olej do smazenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście piwnym
W misce wymieszac jajko z maka i sola i ciagle mieszajac dolewac powoli piwo, powinno wyjsc ciasto troche gestsze od nalesnikowego, odstawic na godzine w chlodne miesce. Jablka obrac i pokroic w plastry okolo 0,5cm, bialka ubic na sztywna piane. Przed smazeniem polaczyc delikatnie bialka z ciastem, Plastry jablek zanurzac w ciescie i smazyc na jasnozloty kolor, wyjmowac na reczniki papierowe by pozbyc sie nadmiaru tluszczu, podawac posypane cukrem pudrem. Mozna tez jablka zetrzec na tarce i wrzucic do ciasta, potem lyzka nakladac placuszki na patelnie.