paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Jabłka w sosie imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłka z nadzieniem z rodzynek i żurawiny polane sosem imbirowym, pachnącym i rozgrzewającym

Jabłka w sosie imbirowym

Składniki:

Jabłka w sosie imbirowym

 

  • jabłka 3 sztuki
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • żurawina suszona 1/3 szklanki
  • imbir świeży (starty) 1 łyżka
  • mleko 1 szklanka
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • żółtka 3 sztuki
  • budyń śmietankowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Jabłka w sosie imbirowym
Z umytych i osuszonych jabłek delikatnie wycinamy gniazda nasienne tak aby w środku jabłka powstała dziurka. Rodzynki i suszoną żurawinę wymieszać ze sobą , napełnić nimi środki jabłek. Piec przez 10 minut w temp. 190 stopni. Mleko wraz ze startym imbirem zagotować i wystudzić. Do zimnego mleka dodać żółtka, budyń oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać tak aby wszystkie składniki się połączyły. Mleko z żółtkami podgrzewany na parze tak długo aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany, cały czas mieszamy. Sosem polać upieczone jabłka, podawać na ciepło.