dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ulubiony deser mojego taty.

Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki. Jabłka gotujemy w wodzie z dodatkiem 2 łyż cukru, goździków i szczypty cynamonu. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Jabłka odcedzamy z syropu. Szklankę mleka zagotowujemy z 2 łyż cukru i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy mąkę z żółtkiem. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę z mąki i dokładnie mieszając chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Jabłka przekładamy do pucharków. Owoce zalewamy sosem i oblewamy polewą czekoladową. Smacznego.
Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi
Pokrojone w cząstki jabłka lekko obgotowujemy w syropie.
Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi
Mąkę i żółtko mieszamy z mlekiem i gotujemy sos.
Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi
Odcedzone jabłka przekładamy do pucharków.
Jabłka w sosie waniliowym wg dayzi
Na jabłka nakładamy ugotowany sos i oblewamy polewą.