Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Jabłka z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciekawe połączanie smaków, niby zwykły cukier a odpowiednio przygotowany daje zupełnie nowe doznania smakowe.

Jabłka z karmelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka z karmelem

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z karmelem
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy środki. Następnie kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na głęboką patelnie i zalewamy wodą. Gotujemy aż cała odparuje. Na szeroką patelnie nasypujemy cukier. Trzymamy na ogniu aż cały się skarmelizuje (nie mieszamy łyżką ale podrzucamy patelnią)i dodajemy masło. Jabłka rozgniatamy tłuczkiem lub widelcem, dodajemy karmel. Trzymamy na ogniu aż cały się rozpuści i połączy z jabłkiem. Nakładamy do słoików i wekujemy.
Jabłka z karmelem
Etap 1 - pokrojone w plasterki jabłka prużymy
Jabłka z karmelem
Etap 2 - delikatnie ugniatamy tłuczkiem
Jabłka z karmelem
Etap 3 - przygotowujemy karmel na dużej patelni
Jabłka z karmelem
Etap 4 - łączymy jabłko z karmelem i czekamy aż się rozpuści