Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka z kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniały deser z jabłek zapiekanych z owocami, orzechami i kokosową kruszonką. Smakuje na ciepło i na zimno.

Jabłka z kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka z kokosową kruszonką

 

  • 6 jabłek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1-2 śliwki węgierki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z kokosową kruszonką
Kruszonka: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukry, wiórka kokosowe i mieszać do połączenia się składników, pokruszyć palcami.Jabłka umyć, osuszyć, odciąć wierzchołki, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do każdego wlać odrobinę syropu klonowego. Włożyć po kilka rodzynek i kawałku śliwki. Posypać posiekanymi orzechami nerkowca i kruszonką, włożyć do piekarnika. Piec około 25-30 minut w temp 175 stopni. 
Jabłka z kokosową kruszonką
Do wydrążonych jabłek wlać odrobinę syropu klonowego
Jabłka z kokosową kruszonką
Włożyć rodzynki i śliwki posypać posiekanymi orzechami
Jabłka z kokosową kruszonką
Mąke posiekac z masłem połączyć z pozostałymi składnikami
Jabłka z kokosową kruszonką
Przygotowane jabłka posypać kruszonką i włożyć do piekarnika