lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Jabłka z piernikowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłka z piernikowym sosem

Jabłka z piernikowym sosem

Składniki:

Jabłka z piernikowym sosem

 

  • 1 kg jabłek
  • 30 dag suszonych moreli
  • garść rodzynek
  • 7 dag piernika
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłka z piernikowym sosem
Jabłka obierz ze skórki,usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w ćwiartki.Ugotuj je do miękkości w wodzie a następnie przełóż do salaterek.Suszone morele zalej przegotowaną wodą (około 1 szklanka), dodaj rodzynki i całość gotuj do miękkości.Do wina dodaj pokruszony piernik.Zmiksuj ze sobą miękkie morele,namoczonego piernika,cukier i rodzynki.Sosem polej jabłka w salaterce.Posyp wszystko cynamonem