alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryż na mleku kokosowym robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Polecam.

Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Składniki:

Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

 

  • 1 szk ryżu
  • 2 szk mleka kokosowego
  • 3 szt jabłka
  • 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier trzcinowy do smaku
  • cynamon szczypta

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z ryżem na mleku kokosowym
Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szk mleka kokosowego i gotować na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie się całe mleko.Ryż dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki.Na patelni podgrzać 3 łyżki wody dodać jabłka i podsmażać do miękkości.Zdjąć z pieca dodać miód, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu.Na talerz wyłożyć ryż a na ryż wyłożyć podsmażone jabłka.Dodatkowo ryż na talerzu posypałam cukrem trzcinowym.