Jabłka z żubrówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem

Jabłka z żubrówką

Składniki:

Jabłka z żubrówką

 

  • 4 szare renety

 

 

  • 15 dag cukru

 

  • butelka wody mineralnej niegazowanej

 

  • kieliszek żubrówki

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z żubrówką
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny,10 dag cukru zalać połową szklanki wody mineralnej, wrzucić goździk, podgrzewać mieszając. Gdy cukier się rozpuści, włożyć do syropu jabłka i gotować 10 min na wolnym ogniu, po czym prze łożyć jabłka do niskiej szklanej salaterki, usunąć goździk, a syrop dalej podgrzewać, by lekko zgęstniał. Następnie wymieszać syrop z żubrówką, polać owoce, a gdy przestygną, wstawić je do lodówki. Z pozostałego cukru i łyżki wody (najlepiej mineralnej) ugotować jasnobrązowy karmel. Wyjąć jabłka z lodówki i udekorować cienkimi nitkami karmelu. 100g - 115 kcal.