Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jabłka zapiekane pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna propozycja na deser lub podwieczorek.Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką. Mnie najbardziej smakuje na gorące,ale można też podać na zimno.

Jabłka zapiekane pod kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłka zapiekane pod kruszonką

 

 

  • Dodatkowo:
  • około 1 kg twardych jabłek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cynamon (według uznania )
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane pod kruszonką
Formę do zapiekania smarujemy masłem.Jabłka myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne,obieramy i kroimy w ćwiartki lub grube plastry.Następnie układamy w formie.Cukier puder mieszamy z cynamonem i oprószamy jabłka. Składniki na kruszonkę dajemy go miski i rozcieramy ,tak żeby powstały grudki.Przygotowaną kruszoną posypujemy jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,aż jabłka będą miękkie,a kruszonka się upiecze. Cynamon dodajemy według uznania.
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Jabłka układamy w formie i posypujemy cukrem z cynamonem.
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Na jabłka wykładamy przygotowaną kruszonkę.