marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Jabłka zapiekane w pianie wg marlena1114

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Jabłka zapiekane w pianie wg marlena1114

Składniki:

Jabłka zapiekane w pianie wg marlena1114

 

  • 12,5 dag cukru
  • 5 dag migdałów obranych ze skórki
  • 4 dag masła
  • 6 jabłek odmiany reneta
  • 3 białka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki aromatycznego likieru
  • 2 łyżki powideł morelowych lub brzoskwiniowych
  • sok z połowy cytryny
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane w pianie wg marlena1114
Umyte, obrane jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Następnie włożyć je do dużego rondla, dodać likier, 7 dkg cukru, 2,5 dkg masła i cukier waniliowy. Całość przykryć i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż jabłka będą miękkie. Do ciepłych jeszcze jabłek dodać grubo posiekane migdały oraz powidła. Masę przełożyć do wysmarowanego resztą masła i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego, w którym deser będzie podany. Na masie jabłkowej umieścić sztywną pianę z białek i cukru. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu na złoty kolor. Deser można podawać, kiedy tylko lekko przestygnie.
Smacznego