Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jabłka zapiekane z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jabłka pod migdałową kruszonką.

Jabłka zapiekane z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka zapiekane z migdałami

 

  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 duże jabłka
  • sok z cytryny - wg uznania
  • 3 szczypty cynamonu
  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • 50 g brązowego cukru + do posypania foremek
  • 100 g mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z migdałami
Płatki migdałowe zmielić blenderem. 3 małe foremki do zapiekania posmarować lekko masłem i posypać brązowym cukrem. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube półplasterki i ułożyć w foremkach. Skropić je sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Zmielone płatki migdałowe przesypać do miski. Dodać do nich masło, cukier i mąkę. Wyrobić jak kruszonkę. Kruszonkę wysypać na jabłka. Jabłka w foremkach zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z przecierem owocowym.
Jabłka zapiekane z migdałami
Płatki migdałowe mocno zmielone blenderem.
Jabłka zapiekane z migdałami
Obrane pokrojone ułożone w foremkach jabłka.
Jabłka zapiekane z migdałami
Kruszonka z płatków migdałowych mąki masła i brązowego cukru.
Jabłka zapiekane z migdałami
Jabłka w foremkach posypane przygotowaną kruszonką.