Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka zapiekane z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłka zapiekane z powidłami to łatwy do zrobienia smaczny deser.

Jabłka zapiekane z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Jabłka zapiekane z powidłami śliwkowymi

 

  • 6 jabłek
  • 6 łyżeczek powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z powidłami śliwkowymi
Jabłka dokładnie umyć, odciąć kapturki, nożem lub specjalnym przyrządem wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Napełnić powidłami, posypać cukrem i przykryć kapturkami. Naczynie z jabłkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 160-170 stopni. Podawać na ciepło lub na zimno.