nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Jabłko gotowane w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Owocowa niezbyt kaloryczna przekąska dla dorosłych, bardzo aromatyczne jabłuszko, które jest szybką propozycja na jesienny lub zimowy czas.

Jabłko gotowane w winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłko gotowane w winie

 

Sposób przygotowania:

Jabłko gotowane w winie
Do niedużego garnuszka przelać wino i wodę. Do wina i wody włożyć umyte jabłko w skórce. Nastawić jabłko w winie i w wodzie na gotowanie i po chwili dodać do niego cukier waniliowy, goździki oraz solidną dawkę imbiru i cynamonu. Zamieszać dodane produkty, przyprawy, by połączyły się z rozmieszanym z wodą winem. Gotować jabłko na niedużym ogniu, aż zmięknie. Ugotowane jabłuszko przełożyć na talerzyk, a winny płyn, w którym jabłko się gotowało można wypić traktując go jako grzańca. 
Jabłko gotowane w winie
Jabłko wstawione do garnuszka z winem wymieszanym z wodą.
Jabłko gotowane w winie
Jabłko gotowane w winie z dosypanym cukrem,goździkami,cynamonem i imbirem.