Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Jabłko pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny dietetyczny deser dla zapracowanych :)

Jabłko pieczone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłko pieczone

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 jabłka
  • 4 sztuki/ 8 połówek
  • 2 łyżeczki żurawiny suszonej
  • 2 łyżeczki jagody goji (niekoniecznie)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 70%
  • łyżeczka miodu
  • przyprawa piernikowa
  • 3 goździki (zmielone)

 

Sposób przygotowania:

Jabłko pieczone
Przygotowanie: Jabłka dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć górną cześć, a środek wydrążyć łyżką i pokroić w drobną kostkę. Czekoladę pokroić/pokruszyć na drobne kawałki. Żurawinę, orzechy, jagody, czekoladę oraz pokrojone kawałki jabłka wymieszać z przyprawami i napełnić jabłka. Całość polać miodem. Przykryć górną częścią jabłka i wstawić do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 20-30 minut (w zależności od gatunku jabłka- miękkie /twarde) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :).Wartość odżywcza jednej porcji: - 150 kcal - 3,8g białka - 28,5 g węglowodanów - 5,5 g tłuszczu - 3,8 g błonnika
Jabłko pieczone
W miseczce szykujemy bakalie z czekoladą. Mieszamy z przyprawami.
Jabłko pieczone
Z jabłek odcinamy "czapeczki" i wydrążamy środek.
Jabłko pieczone
Przygotowanym farszem napełniamy jabłka i pieczemy w piekarniku