2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jabłkowa rapsodia

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Jabłkowa rapsodia - zamyka w sobie soczyste owoce jabłka, które kuszą smakiem i zapachem. Dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość. Skuszą się na nią również osoby będące na diecie - palce lizać!

Jabłkowa rapsodia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowa rapsodia

 

  • 100 g podłużnych biszkoptów

 

  • Mus jabłkowy:
  • 3 jabłka winne
  • 10 plasterków suszonych jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika

 

  • Masa jogurtowa:
  • 500 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Jabłkowa rapsodia
Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą. Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu.Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty,ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy.Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek. Życzę smacznego!
Jabłkowa rapsodia
jabłka ze składnikami dusimy na ogniu na mus
Jabłkowa rapsodia
żelatynę rozpuszczamy w wodzie a następnie w mleku
Jabłkowa rapsodia
mus jabłkowy wylewamy na dno formy wyłożonej folią
Jabłkowa rapsodia
na musie układamy biszkopty zalewamy masa jogurtową