iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne i jakże inne pierożki z nadzieniem z jabłek. do tego pyszny sos z karmelizowanym cukrem z dodatkiem cynamonu.

Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym

Składniki:

Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym

 

  • 1/2 kg mąki typu500 Z Roztocza

 

 

 

  • gorąca woda ok 2,5 szklanki

 

 

 

  • cukier

 

  • 2 łyżki żelfixu

 

  • sos

 

 

 

  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym
Mąkę wsypujemy do miski solimy do smaku.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Nakrywamy odstawiamy do ostygnięcia.

Zimne ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na 4 części.

Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę. Jabłka podsmażamy na odrobinie masła, dodając cukier do smaku. Smażymy jabłka uważając, aby całe się nie rozpadły. Pod koniec dodajemy żelfix , jeżeli jabłka puściły mało soku żelfixu dajemy mniej. Odstawiamy farsz do wystudzenia.

Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka nakładamy farsz zlepiamy.

Gotujemy w wrzątku do wypłynięcia.

Na patelni rozpuszczamy masło wsypujemy cukier karmelizujemy go i dodajemy cynamon.

Mieszamy. Sosem polewamy pierożki.