Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jabłkowe placuszki z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placuszki z jabłkami podane ze słodkim twarożkiem.

Jabłkowe placuszki z twarożkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowe placuszki z twarożkiem

 

  • 2 duże jabłka
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • olej do smażenia
  • 125 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Jabłkowe placuszki z twarożkiem
Do obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i startych na tarce o dużych oczkach jabłek dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i maślankę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Za pomocą łyżki kłaść na patelnię porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Rozgnieciony widelcem twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem (ilość cukru wg upodoba). Placuszki podawać z twarożkiem.
Jabłkowe placuszki z twarożkiem
Obrane pozbawione gniazd nasiennych i starte na tarce jabłka.
Jabłkowe placuszki z twarożkiem
Starte jabłka wymieszane z pozostałymi składnikami ciasta.
Jabłkowe placuszki z twarożkiem
Porcje ciasta kładzione na rozgrzaną patelnię.
Jabłkowe placuszki z twarożkiem
Rozgnieciony widelcem twaróg wymieszany z cukrem pudrem i jogurtem.