SUPERPRZEPIS

Jabłkowe precle

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Jabłkowe precle Więcej zdjęć (4)

W zależności od naszych smaków możemy po upieczeniu polać je np. lukrem. Wówczas przed pieczeniem nie posypujemy ich cynamonowym cukrem.

Składniki:

Jabłkowe precle

CIASTO:

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania precli,
  • ok 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłkowe precle

ETAP 1

Jabłkowe precle
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajmy do nich łyżkę cukru i dokładnie wysmażamy na gęsta marmoladę. Gotową studzimy. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy mus jabłkowy, jajko, cynamon, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość mąki może ulec zmianie. Wszystko zależy jakiej gęstości mamy wysmażone jabłka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego tłuszcz.

ETAP 2

Jabłkowe precle
Ciasto pozostawiamy do podwojenia swojej objętości

Gdy ciasto odchodzi od dłoni i garnka przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 3

Jabłkowe precle
Z wydzielonych porcji ciasta formujemy precle

Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 15 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla.

ETAP 4

Jabłkowe precle
Przygotowujemy cukier trzcinowy do posypania precli

W miseczce łączymy cukier trzcinowy z cynamonem.

ETAP 5

Jabłkowe precle
precle pozostawiamy na kilka minut by podrosły

Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym z wierzchu. Pozostawiamy je na około 15 minut by podrosły.
Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C do zrumienienia.