kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Jabłkowe racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Racuchy pełne jabłek to świetne danie zarówno na obiad jak i na deser. Racuchy to danie, które robi się szybko.

Jabłkowe racuchy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłkowe racuchy

 

  • 2-3 jabłka
  • 1 jajko
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłkowe racuchy
Mąkę mieszamy z sodą i cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajko, maślankę i mleko. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzać olej.

Smażyć na oleju z obydwu stron, nakładać niewielkimi porcjami.

Podawać gorące same lub z cukrem pudrem.
Jabłkowe racuchy
Racuchy smażyć porcjami na rozgrzanym oleju
Jabłkowe racuchy
Do jednolitej masy dodać jabłka i wymieszać
Jabłkowe racuchy
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki