SUPERPRZEPIS

Jabłkowe rwane ciasto

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Jabłkowe rwane ciasto Więcej zdjęć (5)

ciasto mojego dzieciństwa

Składniki:

Jabłkowe rwane ciasto

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Kasia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej wiejskiej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 100 g cukru
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka karmelu z wanilią
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: Kasia do wysmarowania formy
  • kasza manna do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe rwane ciasto
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki aby się schłodziło.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Tortownicę wysmarować margaryną i posypać kaszą manną, a nadmiar kaszy wysypać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Z pierwszej części odrywać niewielkie kawałki pokrywając spód blaszki.
Ciasto lekko docisnąć do spodu.
Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka, posypać je karmelem z wanilią i cukrem cynamonowym.
Potem wziąć drugą część ciasta i również rwać na kawałeczki i kłaść je na jabłkach.
Znowu lekko docisnąć ciasto, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 45 minut.
Po przestudzeniu ciasto posypać cukrem waniliowym.
Jabłkowe rwane ciasto
schłodzone ciasto rwać na kawałeczki, układać w blaszce i lekko docisnąć
Jabłkowe rwane ciasto
włożyć pokrojone w kostkę jabłka, posypać karmelem z wanilią i cukrem cynamonowym
Jabłkowe rwane ciasto
ponownie skubać ciasto na jabłka i znowu lekko docisnąć
Jabłkowe rwane ciasto
ciasto piec w 180 stopniach przez 45 minut i wystudzone posypać cukrem pudrem