SUPERPRZEPIS

Jabłkowe tiramisu wersja light

  • 3
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 158
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jabłkowe tiramisu wersja light Więcej zdjęć (3)

Odrobina pracy, a efekt przepyszny. Lekkie domowe biszkopciki, kawowy serek i prażone jabłka. Deser wyśmienity dla amatorów kawy, szczególnie tych na diecie, zapraszam.

Składniki:

Jabłkowe tiramisu wersja light

 

  • Biszkopciki:
  • 1 jajko
  • 7 g ksylitolu
  • 20 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • Jabłka prażone:
  • 135 g jabłka- waga obranego i pozbawionego nasion owocu
  • 5 g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 150 g serek homogenizowany naturalny 0%
  • 10 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka kawy
  • 1/2 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Jabłkowe tiramisu wersja light

Biszkopciki:

Jabłkowe tiramisu wersja light
białko ubić ze szczytą soli następnie dać cukier a potem żóltko

Białko oddzielić od żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.
Białko ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać.

Stale miksując dodać żółtko i wymieszać do połączenia.

ETAP 2:

Jabłkowe tiramisu wersja light
do przygotowanej masy jajecznej dodać makę i wymieszać

Do masy jajecznej dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Jabłkowe tiramisu wersja light
ciasto wylać do foremki na kostki lodu

Silikonową foremkę do kostek lodu ( taką, którą można ogrzewać w piekarniku) wyłożyć ciasto biszkoptowe. Ostatnią porcję ciasta wylać do foremki na muffinki.

Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec około 5-7 minut do suchego patyczka( biszkopt w muffince może potrzebować dodatkową minutę pieczenia). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Jabłka prażone:

Jabłkowe tiramisu wersja light
starte na tarce jabłko uprażyć do miękkości z cukrem brzozowym

W między czasie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać. Postawić na ogień i dusić.

Po około 5 minutach dodać cukier brzozowy. Dusić jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Doprawić cynamonem. Ostudzić.

Serek:

Jabłkowe tiramisu wersja light
serek naturalny wymieszać z zaparzoną kawą

W szklance zaparzyć kawę. Dodać 5 g ksylitolu, wymieszać i ostudzić.
Serek wymieszać z resztą cukru. Następnie dodać 6-7 łyżek kawy ( dodawać stopniowo) i mieszać.

Wykonanie:

Jabłkowe tiramisu wersja light
do pucharka wyłożyć male biszkopciki dodać serek i jablka

Na dno pucharków ułożyć okrągłe biszkopciki. Skropić je 2 łyżkami kawy. Ostrożnie wylać serek kawowy ( dzieląc porcję na pół). Następnie ułożyć prażone jabłka. Biszkopt muffinka przekroić na pół, a potem jeszcze na pół i po dwie cząstki wcisnąć w jabłka. Skropić kawą.

Podawać od razu lub schłodzić około 30 minut. Smacznego!