Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowa rolada z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej jajko, masło i rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć dłońmi w duży prostokąt, posypać cynamonem. Na cynamon rozłożyć jabłka. Ciasto zwinąć w roladę, gęsto ponakłuwać widelcem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumieni). Jeszcze ciepłą roladę polukrować.
Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa
Drożdże rozpuszczone w mleku z dodatkiem cukru.
Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa
Rozciągnięte ciasto posypane cynamonem z jabłkami.
Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa
Ciasto zwinięte w roladę i ułożone na blasze.