eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Jabłkowy chłodnik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Chłodnik jabłkowy, jak sama nazwa mówi, jemy na zimno. Smakuje wspaniale a jabłka pewnie każdy lubi, zatem wszystkim powinno zasmakować.

Jabłkowy chłodnik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowy chłodnik

 

  • 7 niewielkich jabłek
  • 80 ml wody mineralnej
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duża szczypta imbiru
  • 2/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatowej
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Jabłkowy chłodnik
Myjemy jabłka, obieramy i usuwamy nasienie, po czym kroimy je w kostkę. Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy jabłka i dusimy kilka minut. Wlewamy wodę i gotujemy 20 min ciągle mieszając. Następnie dodajemy imbir, cynamon, cukier, gałkę muszkatową, skórkę i sok z cytryny. Później doprawiamy kwaśną śmietaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową zupkę wlewamy do salaterek i dobrze schładzamy w lodówce minimalnie 2-3 godziny a najlepiej przez całą noc. 
Jabłkowy chłodnik
Myjemy jabłka, obieramy i usuwamy nasienie, po czym kroimy je w kostkę. Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy jabłka i dusimy kilka minut.
Jabłkowy chłodnik
Wlewamy wodę i gotujemy 20 min ciągle mieszając.
Jabłkowy chłodnik
Następnie dodajemy imbir, cynamon, cukier, gałkę muszkatową, skórkę i sok z cytryny.
Jabłkowy chłodnik
Później doprawiamy kwaśną śmietaną. Wszystko dokładnie mieszamy.