jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jabłkowy śmietanowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Kruche placki pod wpływem śmietanki stają się miękkie i wraz ze śmietanką rozpływają się w ustach. Jabłka ożywiają całość. Jednym zdaniem- ciasto jest godne upieczenia:).

Jabłkowy śmietanowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłkowy śmietanowiec

CIASTO (blaszka 24x36 cm)

  • 2 jajka,
  • ¼ margaryny,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki letniego mleka,
  • 1 łyżeczka amoniaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ kg mąki

 

  • Dodatkowo: Około 1 kg jabłek, łyżka kaszy manny

ŚMIETANKA:

  • 0,8 l śmietanki 30%,
  • ok 0,5 szklanki cukru pudru do smaku,
  • 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Jabłkowy śmietanowiec

ETAP 1

Jabłkowy śmietanowiec
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy- zagniatamy je

Mąkę przesiewamy na stolnicę. W mleku rozpuszczamy amoniak. Tak przygotowane mleko wraz z innymi składnikami ciasta dodajemy do mąki. Zagniatamy je i schładzamy około 30 minut w lodówce.

ETAP 2

Jabłkowy śmietanowiec
Ciasto dzielimy na cztery części

Gotowe dzielimy na 4 części. Jedna z części powinna myć mniejsza ( około ½ normalnej).
Pierwszą i drugą część ciasta wykorzystujemy do upieczenia „cienkiej szarlotki”. Z trzeciej części pieczemy cienki, duży placek (na całą blszkę). Z czwartej , mniejszej części pieczemy mniejszy placek. Po upieczeniu i przestygnięciu kruszymy go. Powstała kruszonka będzie potrzebna do wykończenia ciasta.

ETAP 3

Jabłkowy śmietanowiec
Na pierwsze ciasto wykładamy jabłka

Szarlotka: Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto posypujemy kaszą manna. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe jabłka wykładamy na kaszkę.

ETAP 4

Jabłkowy śmietanowiec
Szarlotkę przed pieczeniem nakłuwamy

Całość przykrywamy rozwałkowanym drugim ciastem. „Szarlotkę” nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Podobnie jak pozostałe ciasta pieczemy ją w 180°C do zrumienienia. Gotową wyciągamy i studzimy.

ETAP 5

Jabłkowy śmietanowiec
Gotową śmietanką przekładamy upieczone ciasta

ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (około 1/3 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość intensywnie miksujemy. Śmietankę dzielimy na 2 części. Przekładamy nią upieczone ciasto i „szarlotkę”. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto.

Przełożenie:
Szarlotka, ½ śmietanki, placek kruchy, ½ śmietanki, pokruszony mniejszy placek kruchy.
Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.