grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka przygotowane z kruchego ciasta kryjące w sobie aromatyczne nadzienie jabłkowo- cynamonowe z dodatkiem rodzynek. Idealne ciastka dla wielbicieli wszystkich słodkości z jabłkami.

Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniem

Składniki:

Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniem

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniem

Przygotowanie nadzienia

Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniem

Wyłuskane orzechy włoskie drobno kroimy. Obrane jabłka kroimy w kostkę, po czym spryskujemy sokiem z cytryny. Na suchą patelnią wlewamy 2 łyżki wody. Dodajemy pokrojone jabłka z dodatkiem soku z cytryny, orzechy włoskie oraz rodzynki. Całość oprószamy cynamonem i cukrem. Jabłka dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kruchego ciasta

Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniem
Do wycinania ciastek posłużyłam się formą jabłka wyciętą z papieru o wysokość ok. 10 cm.

Kruche ciasto możemy wyrobić ręcznie lub w malakserze. Zimne masło pokrojone w kawałki wyrabiamy z mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy jabłuszka.


Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Na blaszce układamy połowę wyciętych ciastek. Na ciastka nakładamy nadzienie, które przykrywamy drugą warstwą wykrojonych ciastek.

Przygotowanie ciastek

Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniem
Po upieczeniu ciastka schładzamy na kratce, po czym oprószamy cukrem pudrem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem brzegi ciastek dociskamy widelcem. Ciastka pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone ciasta powinny być złociste.