monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1245]

Jaglana szarlotka z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 102
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapraszam na pyszną szarlotkę, ale nie do końca zwyczajną...dlaczego nie zwyczajną? Ponieważ zamiast ciasta kruchego przygotowałam ciasto na bazie kaszy jaglanej.

Jaglana szarlotka z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jaglana szarlotka z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Jaglana szarlotka z orzechami

Kasza:

Jaglana szarlotka z orzechami
podprażoną kaszę przelać wrzątkiem i ugotować do miękkości

Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli. Zagotować.

Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia. Ciepłą kaszę wymieszać z mlekiem i cukrem brzozowym i zmiksować. Masa nie powinna być zbyt gładka.

Do kaszy dodać kurkumę i całość dokładnie wymieszać łyżka.

Jabłka:

Jaglana szarlotka z orzechami
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Pozbawić nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na koniec dodać cynamon i imbir mielony i po raz ostatni wymieszać.

Sprawione jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z przyprawami . Odstawić na bok.

Wykonanie:

Jaglana szarlotka z orzechami
. Rozsmarować ją dokładnie na dnie oraz na boki, aby szarlotka miała rant

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować 2/3 kaszy, pamiętając o bokach, aby ciasto miało rant.

ETAP 4:

Jaglana szarlotka z orzechami
na przygotowaną kasze wyłożyć jabłka a potem znów kaszę

Ułożyć jabłka i rozsmarować pozostała kaszę. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i piec w 180 st około 60 minut.

Wyjąć, ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!