jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jaglana z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Staram się jak najczęściej podawać kaszę jaglaną, zwłaszcza moim dzieciom. Na deser z jej udziałem zawsze znajdą się chętni:). Deser można przygotować z różnymi sezonowymi owocami!

Jaglana z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglana z porzeczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Jaglana z porzeczkami
Kaszkę przelewamy gorącą wodą. Wówczas pozbywamy się goryczki. Mleko zagotowujemy. Na gotujące wrzucamy przepłukaną kaszkę . Razem gotujemy około 15 minut, aż kasza stanie się miękka. Tak przygotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego. Porzeczkę pukamy i osuszamy. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Ewentualnie dosładzamy. Przygotowaną kaszkę oraz mus porzeczkowy przekładamy naprzemiennie do przygotowanych pucharków, bądź szklanek. I tak do wyczerpania składników!
Jaglana z porzeczkami
Porzeczki szypułkujemy, myjemy i osuszamy
Jaglana z porzeczkami
Ugotowaną kaszkę miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego
Jaglana z porzeczkami
Do porzeczek dokładamy cukier i miksujemy
Jaglana z porzeczkami
Do przygotowanych szklanek wylewamy na przemiennie kaszkę oraz mus.