SUPERPRZEPIS

Jaglana zapiekanka z brokułem

  • 14
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Jaglana zapiekanka z brokułem Więcej zdjęć (5)

Moje drugie podejście do kaszy jaglanej, nieskromnie przyznam, że bardzo udane - zapiekanka z brokułem i serem gruyere.

Składniki:

Jaglana zapiekanka z brokułem

 

  • 12,5 dag kaszy jaglanej
  • łyżeczka oleju
  • 25 dag brokuła (pół jednej sztuki)
  • 2 jajka
  • 10 dag sera gruyere – jeśli ktoś woli bardziej stonowane zapaszki, może użyć np. goudy
  • 15 dag baleronu w plastrach
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Jaglana zapiekanka z brokułem
W rondelku nastawiłam 300 ml wody. Kaszę wsypałam na gęste sitko, dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przelałam wrzątkiem (z czajnika), a następnie wsypałam na wrzącą w rondelku wodę. Lekko posoliłam i wlałam łyżeczkę oleju. Gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem, nie mieszając, przez około 20 minut. Odstawiłam do przestygnięcia. Brokuła opłukałam, podzieliłam na różyczki i obgotowałam przez 5 minut w osolonej wodzie. Osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.



Baleron pokroiłam w paseczki, ser starłam na dużych oczkach tarki. Naczynie do zapiekania o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Białka jaj ubiłam na sztywną pianę. Żółtka zmiksowałam z miękkim masłem, połączyłam z ostudzoną kaszą jaglaną. Do kaszy dodałam baleron, połowę utartego sera i ubite białka, doprawiłam do smaku pieprzem i solą (nie za wiele, bo mój ser był solidnie słony), wymieszałam łyżką. Na koniec delikatnie wymieszałam z brokułami.



Masę przełożyłam do przygotowanej formy, piekłam przez 30 minut. Po tym czasie posypałam wierzch resztą sera i zapiekałam jeszcze przez około 5 minut.
Jaglana zapiekanka z brokułem
Najpierw przygotowałam sobie wszystkie składniki.
Jaglana zapiekanka z brokułem
A tak wyglądała kolejność dodawania składników.
Jaglana zapiekanka z brokułem
Po 30 minutach pieczenia posypałam wierzch resztą sera.
Jaglana zapiekanka z brokułem
Pięknie zrumieniona zapiekanka wyjęta prosto z piekarnika.