SUPERPRZEPIS

Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem łososia, którego smak jest w znacznym stopniu wyczuwalny i dominujący. Rybne kuleczki są delikatne i bardzo smaczne. Ich smak wzbogaca gęsty sos pomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku.

Składniki:

Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym

KLOPSIKI RYBNE:

SOS POMIDOROWY:

Sposób przygotowania:

Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym
Do ostudzonej kaszy dodać rybę i dobrze doprawić.

Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem.

Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką.

Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Łososia posiekać na niezbyt drobne kawałki i dodać do kaszy razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając według smaku.

ETAP 2:

Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym
Z masy formować małe kuleczki i obsmażyć na patelni.

Z masy formować kuleczki wielkości nieco większej niż orzech włoski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron. Odłożyć.

ETAP 3:

Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym
Skrojoną cebulę zeszklić i wlać przecier pomidorowy.

Na patelni, na której smażyły się klopsiki zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać przecier pomidorowy i wrzucić pokrojone, suszone pomidory.

Doprawić dodając sos sojowy, bazylię, chilli, sól i pieprz czarny. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można podlać odrobiną wody. Do sosu włożyć klopsiki i porwane listki świeżego szpinaku. Dusić około 10 min, aż szpinak straci na objętości, a klopsiki będą gotowe. Można podawać.

Smacznego :)