SUPERPRZEPIS

Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem Więcej zdjęć (3)

Wytrawne danie w formie klopsików z suszonymi pomidorami, podanymi w gęstym sosie warzywnym. Danie wyszło mi dość pikantne, ale jak ktoś woli łagodniejsze smaki to można zrezygnować z części przypraw albo zastąpić je innymi.

Składniki:

Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem

 

SOS:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
  • parę pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz cayenne
  • 2 - 3 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem

ETAP 1:

Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem
Do ugotowanej kaszy dodać suszone pomidory, cebulę i przyprawy.

Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić.

Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 2 szklankami gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min.

Do kaszy dodać drobno posiekane suszone pomidory, skrojoną cebulkę, zgnieciony czosnek i przyprawy.

ETAP 2:

Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem
Uformowane klopsiki obsmażyć na rozgrzanej oliwie.

Wszystko razem dokładnie wymieszać i uformować klopsiki. Obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą i odłożyć.

ETAP 3:

Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem
Do usmażonego bakłażana dodać pokrojoną cebulę.

Bakłażana pokroić w kostkę obficie posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 20 min. Kiedy puści sok wypłukać i odsączyć. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i usmażyć na patelni.

Cebulę pokroić w kostkę i dodać do bakłażana razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula zrobi się szklista, wlać przecier pomidorowy i przyprawić sos.

ETAP 4:

Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem
Na końcu dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Chwilę dusić, a jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą albo bulionem. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki. Smacznego :)