SUPERPRZEPIS

Jaglane trufle z nuta kokosu

  • 8
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Jaglane trufle z nuta kokosu Więcej zdjęć (5)

Lubię dania z kaszą , więc zainspirowałam się kuchnia Pani Gessler. Trufle nie tylko są pyszne, ale i zdrowe - jak moja ulubiona kasza jaglana! Polecam, gdyż robi się je naprawdę szybko i prosto.

Składniki:

Jaglane trufle z nuta kokosu

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 szczypta soli,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 białe czekolady,
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%,
  • 230-250 g herbatników,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do środka trufli,
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia,

 

Sposób przygotowania:

Jaglane trufle z nuta kokosu
Odmierzmy kaszę jaglaną. Następnie umieszczamy ją na gęstym sitku i sparzamy wrząca wodą. Odcedzoną przekładamy do garnka. Zalewamy ją mlekiem, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Między czasie odważamy herbatniki. Gotowe przekładamy do miski i za pomocą pałki rozkruszamy. Można także rozkruszyć je np. w malakserze. Śmietankę przelewamy do garnka, czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w śmietance. Ugotowaną kaszę miksujemy. Do zmiksowanej dokładamy rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowaną masę jaglaną wraz z kokosem dodajemy do pokruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy formując kulę. Z gotowej masy formujemy trufle i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Masa łatwo się formuje gdy jest jeszcze ciepła.
Jaglane trufle z nuta kokosu
Sparzoną kaszę gotujemy na mleku do miękkości
Jaglane trufle z nuta kokosu
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w śmietance.
Jaglane trufle z nuta kokosu
Kokos oraz masę jaglano-czekoladową dodajemy do pokruszonych herbatników.
Jaglane trufle z nuta kokosu
Z gotowej masy formujemy trufle, które obtaczamy w kokosie