SUPERPRZEPIS

Jaglany sernik "Kokosowa krówka"

  • 6
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Jaglany sernik "Kokosowa krówka" Więcej zdjęć (5)

Jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam! Z wyczuwalnym smakiem kokosu i kuleczkami jaglanki. Miękki, wilgotny i puszysty, po prostu cudo!

Składniki:

Jaglany sernik "Kokosowa krówka"

 

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka
  • 500 g sera mielonego
  • 0,5 puszki mleczka kokosowego
  • 200 g masy krówkowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 1 budyń waniliowy
  • 13 herbatników maślanych
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Jaglany sernik "Kokosowa krówka"
Mleko wlać do garnuszka o grubym dnie, gdy się zagotuje wsypać kaszę jaglaną i gotować 18 minut, aż wchłonie całe mleko, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Do miski wrzucić serek, dodać mleczko kokosowe i masę krówkową. Wsypać cukier i budyń, wbić 3 jajka. Masę zmiksować do połączenia składników, nie ubijać za długo. Do masy wrzucić ostudzoną kaszę jaglaną i ponownie zmiksować.

Formę (u mnie 18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć herbatniki. Wlać masę powoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec 45 minut. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Posypać schłodzony sernik, pokroić w kwadraty i podawać
Jaglany sernik "Kokosowa krówka"
Do miski wrzucić serek, dodać mleczko kokosowe i masę krówkową. Wsypać cukier i budyń, wbić 3 jajka. Masę zmiksować do połączenia składników
Jaglany sernik "Kokosowa krówka"
Do masy wrzucić ostudzoną kaszę jaglaną i ponownie zmiksować.
Jaglany sernik "Kokosowa krówka"
Formę (u mnie 18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć herbatniki. Wlać masę powoli
Jaglany sernik "Kokosowa krówka"
Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni, wystudzić.