SUPERPRZEPIS

Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem Więcej zdjęć (3)

Słodki tort składa się z paru omletów, które są delikatne, mięciutkie i głównych ich składnikiem jest kasza jaglana. Przełożone lekkim kremem z serków śmietankowych osłodzonych dżemami. Polecam na zdrowe śniadanie.

Składniki:

Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem

OMLETY JAGLANE:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 3/4 szklanki mleka krowiego, ale może być kokosowe, sojowe, migdałowe
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 g kremowego serka śmietankowego
  • ok 4 łyżek dżemu z dzikiej róży
  • ok 4 łyżek dżemu z czarnego bzu

Sposób przygotowania:

Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem

ETAP 1:

Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem
Ugotowaną kaszę zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem.

Jedną szklankę mleka zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną.

Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Przestudzić.

Wlać pozostałe mleko, dodać cukier waniliowy, olej kokosowy i same żółtka.

Wszystko zmiksować blenderem, aż masa stanie się jednolita.

ETAP 2:

Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem
Ubite białka wmieszać delikatnie w zmiksowaną kaszę.

Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w chłodną masę.

ETAP 3:

Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem
Omlety smażyć z dwóch stron na rumiano.

Na patelni (∅ 20 cm) rozpuścić odrobinę oleju kokosowego i wlać 1/4 masy. Smażyć na małym ogniu przez około 5 min.

Podważając delikatnie łopatką brzegi, zsunąć omlet na talerz, po czym odwrócić na drugą stronę.

Smażyć drugą stronę jeszcze parę minut, aż omlet się zarumieni. W ten sposób smażymy cztery omlety.

ETAP 4:

Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem
Do serka dodać dżem z czarnego bzu i dokładnie rozmieszać.

Serek śmietankowy wyjąć z opakowania i rozmieszać. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji, a resztę podzielić na pół.

Do jednej części dodać ok 2 łyżek dżemu z dzikiej róży, a do drugiej dżem z czarnego bzu. Ilość zależy od tego jak słodki chcemy mieć serek.

Przekładać omlety naprzemiennie smarując kremy. Wierzch udekorować białym serkiem i dżemami, które włożyłam do rękawa cukierniczego.

Po usmażeniu i złożeniu omletów w tort robią się chłodne, dlatego można wykrojone porcje włożyć na chwilę do mikrofalówki. Smacznego :)

Tagi:

omlet