Lucy

Lucy

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Jagnię Abla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Czosnek rozetrzeć z solą, natrzeć mięso, posypać pieprzem, odstawić na kilka godzin.

Jagnię Abla

Składniki:

Jagnię Abla

 

  • 1,5 kg mostku jagnięcego lub cielecego
  • sól i pieprz
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1/2 szkl dżemu morelowego lub z czarnej porzeczki
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyzka miodu

Sposób przygotowania:

Jagnię Abla
Czosnek rozetrzeć z solą, natrzeć mięso, posypać pieprzem, odstawić na kilka godzin. Dżem wymieszać z wodą i miodem. Opiekacz w piekarniku nagrzać, zmniejszyć płomień, wstawić blaszkę pod rożen. Mięso nakłuć nożem, posmarować 3 łyżkami dżemu, zamocować w piekarniku, piec pół godziny, po czym znów posmarować mięso... Piec 1,5 - 2 godz smarując mięso 2 razy. Pieczeń podzielić na porcje, podawać z sałatą w sosie winegret.

Tagi:

jagnię