Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki

Przepis autorstwa Stanisława Bobrowskiego, nowego Szefa Kuchni Radisson Blu Kraków.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki
Kotleciki z jagnięciny – 4 szt po 90 g
Mielona jagnięcina – 300 g
Duże ziemniaki – 4 szt
Marchewka – 250 g
Zielony groszek – 150 g
Posiekana świeża kolendra – 20 g
Pokrojona szalotka – 100 g
Masło – 100 g
Śmietana 32% – 50 ml
Świeży tymianek – 10 g
Czosnek – 1 szt
Kumin, suszone papryczki chilli, sól i pieprz do smaku

Składniki na 4 porcje

Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki i wytnij z nich metalowym ringiem wałeczki w kształcie wieży.
Rozpuść 50 g masła na patelni, obsmaż ziemniaki na złoty kolor, dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 20 minut.
Podsmaż szalotkę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę oraz wodę tak, aby delikatnie przykryła marchewkę. Gotuj, aż marchewka będzie miękka. Przełóż gotową marchewkę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe masło i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Mieloną jagnięcinę wymieszaj z kolendrą, chilli, kuminem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uformuj z niej 4 małe kiełbaski. Usmaż na grillu kotleciki i kiełbaski z obu stron.

Podawaj w puree z marchewki, ziemniaczkami i zielonym groszkiem.