Strona główna Jagnięcina pieczona

Jagnięcina pieczona
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia włoska wieszjak.pl

Przepis redakcyjny
Jagnięcina pieczona
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami.


trudność: średne
czas:

Jagnięcina pieczona - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg mięsa jagnięcego (może być z kością)
  • 2 cebule
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki owoców jałowca
  • 2,5 łyżki goździków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego cynamonu
  • sól, pieprz

Jagnięcina pieczona - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami, owocami jałowca i słupkami czosnku. W tym celu należy mięso ponacinać ostrym nożykiem i w powstałe otwory wtykać przyprawy. Następnie jagnięcinę należy natrzeć oliwą oraz mieszanką soli, pieprzu i cynamonu. Wstawić na 24 godziny do lodówki – co kilka godzin przewracać.

Następnego dnia pokroić cebulę i ząbek czosnku. Mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu. Dodać cebulę i czosnek, podlać winem i piec 1,5 godz. w piekarniku o temp. 200 stopni Celsjusza. Podlewać winem i odwrócić w czasie pieczenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jagnięcina pieczona  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Kotlety mielone z cebulką Mostki ( żeberka ) w borowikach i cebuli Roladki drobiowe z brokułami
Sezonowe leczo z wołowiną Biała kiełbasa marynowana w ketchupie Kurczak z ananasem i ryżem
Filet z kurczaka zapiekany z morelami Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi Panierowana pierś z kurczaka
Mięciutka karkówka z grilla Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym Kurczak  według Patrycji

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane