Strona główna Jagnięcina pieczona

Jagnięcina pieczona
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia włoska wieszjak.pl

Przepis redakcyjny
Jagnięcina pieczona
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami.


trudność: średne
czas:

Jagnięcina pieczona - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg mięsa jagnięcego (może być z kością)
  • 2 cebule
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki owoców jałowca
  • 2,5 łyżki goździków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego cynamonu
  • sól, pieprz

Jagnięcina pieczona - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami, owocami jałowca i słupkami czosnku. W tym celu należy mięso ponacinać ostrym nożykiem i w powstałe otwory wtykać przyprawy. Następnie jagnięcinę należy natrzeć oliwą oraz mieszanką soli, pieprzu i cynamonu. Wstawić na 24 godziny do lodówki – co kilka godzin przewracać.

Następnego dnia pokroić cebulę i ząbek czosnku. Mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu. Dodać cebulę i czosnek, podlać winem i piec 1,5 godz. w piekarniku o temp. 200 stopni Celsjusza. Podlewać winem i odwrócić w czasie pieczenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jagnięcina pieczona  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Szynka długo marynowana Pieczona kaczka z miodem Roladki z kurczaka z bazylią
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami Schab w panierce z semoliną
Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Żeberka duszone w kapuście Zapiekana kasza gryczana
Pieczeń z korniszonem i marchewką Pulpeciki z bazylią Dietetyczne roladki z marchewką i jarmużem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane