Strona główna Jagnięcina pieczona

Jagnięcina pieczona
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia włoska wieszjak.pl

Przepis redakcyjny
Jagnięcina pieczona
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami.


trudność: średne
czas:

Jagnięcina pieczona - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg mięsa jagnięcego (może być z kością)
  • 2 cebule
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki owoców jałowca
  • 2,5 łyżki goździków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego cynamonu
  • sól, pieprz

Jagnięcina pieczona - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami, owocami jałowca i słupkami czosnku. W tym celu należy mięso ponacinać ostrym nożykiem i w powstałe otwory wtykać przyprawy. Następnie jagnięcinę należy natrzeć oliwą oraz mieszanką soli, pieprzu i cynamonu. Wstawić na 24 godziny do lodówki – co kilka godzin przewracać.

Następnego dnia pokroić cebulę i ząbek czosnku. Mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu. Dodać cebulę i czosnek, podlać winem i piec 1,5 godz. w piekarniku o temp. 200 stopni Celsjusza. Podlewać winem i odwrócić w czasie pieczenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jagnięcina pieczona  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Roladki schabowe nadziewane Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Pieczeń w chlebie schowana Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Szynka peklowana z szynkowara
Kurczak zapiekany z warzywami Kurczak w orzechowej glazurze Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''
Duszona karkówka Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Pizza rzeźnicka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj