Strona główna Jagnięcina pieczona

Jagnięcina pieczona
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia włoska wieszjak.pl

Przepis redakcyjny
Jagnięcina pieczona
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami.


trudność: średne
czas:

Jagnięcina pieczona - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg mięsa jagnięcego (może być z kością)
  • 2 cebule
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki owoców jałowca
  • 2,5 łyżki goździków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego cynamonu
  • sól, pieprz

Jagnięcina pieczona - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami, owocami jałowca i słupkami czosnku. W tym celu należy mięso ponacinać ostrym nożykiem i w powstałe otwory wtykać przyprawy. Następnie jagnięcinę należy natrzeć oliwą oraz mieszanką soli, pieprzu i cynamonu. Wstawić na 24 godziny do lodówki – co kilka godzin przewracać.

Następnego dnia pokroić cebulę i ząbek czosnku. Mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu. Dodać cebulę i czosnek, podlać winem i piec 1,5 godz. w piekarniku o temp. 200 stopni Celsjusza. Podlewać winem i odwrócić w czasie pieczenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jagnięcina pieczona  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Kofty wieprzowe Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Pasztet z żurawiną
Świąteczna rolada z boczku Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Pularda ze smardzami
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym
Pierogi z farszem z kaczki Wołowina z domową harissą Kolorowy kurczak

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane