Jagnięcina po afgańsku

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Obciąć możliwie jak najwięcej

Jagnięcina po afgańsku

Składniki:

Jagnięcina po afgańsku

 

  • 4 kotlety jagnięce (comber, antrykot) o gr ok 3 cm
  • 1/4 łyżeczki szafranu w nitkach
  • 3/4 kg cebuli obranej i pokrojonej w ósemki
  • 2 średnio ostre papryczki chili drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Jagnięcina po afgańsku
Mięso opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Obciąć możliwie jak najwięcej tłuszczu. Nitki szafranu skruszyć, zalać łyżką ciepłej wody na kilka minut. Cebulę miksować tak długo aż zamieni się w wilgotną papkę. Przecisnać przez sito tak, by uzyskać ok 2 szkl gęstego soku. Do soku dodać szafran, papryczkę chili, kurkumę, sól, pieprz i wymieszać. Marynować mięso przez 2-3 godz w chłodnym miejscu, najlepiejw  lodówce, w naczyniu niemetalowym lub w plastikowym worku. Co jakiś czas obrócić aby mięso było równomiernie otoczone marynatą. Smażyć na grillu aż nabiorą apetycznego, złotego koloru.