mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Jagnięcina z morelami i pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa bardzo pyszna o wyrafinowanych, charakterystycznym smaku

Jagnięcina z morelami i pistacjami

Składniki:

Jagnięcina z morelami i pistacjami

 

Sposób przygotowania:

Jagnięcina z morelami i pistacjami
Jagnięcinę pokroić na 3cm kawałki. Mąkę wymieszać z kolendrą i kminkiem, obtoczyć w niej mięso. Nie wyrzucać pozostałej mąki!
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek z cebulą i smażyć 5 minut często mieszając,aż do miękkości. Dodać mięso i smażyć na dużym ogniu,obracając kawałki mięsa (smażyć około 3minut aż mięso będzie brązowe z każdej strony) Posypać jagnięcinę mąką, która wcześniej pozostała i zasmażać jeszcze 2minuty. Zmniejszyć ogień, dodać rosół drobiowy,wrzucić ziele angielskie, zagotować, przykryć i dusić 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotować warzywa,morele i orzechy. Cukinię, pomidory i morele umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w półkrążki, morele w plasterki o grubości ok 1cm, pomidory rozkroić na połówki. Pistacje grubo posiekać. Po 1 godzinie duszenia,odkryć patelnię, dodać cukinię,pomidory, morele i pistacje. Wymieszać. Wszystko posypać cynamonem. Smażyć jeszcze około 15minut często mieszając. Przyprawić solą i pieprzem według własnych upodobań. Podawać z kaszą kus-kus lub z kaszą jęczmienną. Smacznego!