migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Jagodowa straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, proste i lekkie ciacho na zimno. Szybko się je robi, wystarczy dobrze schłodzić i zajadać. Rozpływa się w ustach i niestety barwi buźkę:)

Jagodowa straciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowa straciatella

 

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g jagód
  • 1 galaretka niebieska (użyłam Winiary)
  • 1 galaretka ametystowa (użyłam Wodzisław)

Sposób przygotowania:

Jagodowa straciatella
Przygotować galaretki. Galaretkę niebieską rozpuścić w 300 ml wody. Galaretkę ametystową rozpuścić w 200 ml wody. Oczywiście można użyć innych galaretek pasujących kolorystyczne. Galaretki odstawić do wystudzenia. Gdy galaretki będą już lekko tężały do foremki wlać niebieską galaretkę i wstawć do lodówki aby nieco stężała. Można wcześniej foremkę schłodzić w lodówce wtedy galaretka szybciej stężeje. Następnie śmietankę ubić na sztywno, cały czas ubijać i wlewać galaretke ametystową. Do masy dodać jagody, ja kilka razy nagniotłam je łyzka aby puściły sok. Masą wymieszać z jagodami łyżką, nie musimy jej dokładnie mieszać. Następnie jagodową masę przełożyć do foremki na stężona galaretkę. Dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jagodowa straciatella
Etap 1 Przygotować obie galaretki i odstawić do wystudzenia.
Jagodowa straciatella
Etap 2 Śmietankę 30 % ubić na sztywno a następnie połączyć z galaretką.
Jagodowa straciatella
Etap 3 Do śmietanowej masy dodać jagody.
Jagodowa straciatella
Etap 4 Następnie jagodową masę przełożyć do foremki na stężona galaretkę. Dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.