gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Jagodowe pieguski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mamy sezon na jagody więc trzeba z nich korzystać jak najwięcej. Jagodowe pieguski to propozycja aby je wykorzystać.

Jagodowe pieguski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowe pieguski

 

  • 4 szkl. mąki,
  • 250 g masła,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. wiórek kokosowych,
  • 2 czekolady mleczna i gorzka,
  • 1/2 szkl kaszy kukurydzianej,
  • 3/4 szkl. jagód

Sposób przygotowania:

Jagodowe pieguski
Jajak roztrzepujemy. Dodajemy cukier masło i śmietanę, mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dodajemy kaszę kukurydzaną. Czekoladę kroimy w kostkę ,wraz z wiórkami dołącamy do ciasta. Blachę smarujemy olejem. Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy je. Kładziemy 2-3 jagody. Zawijamy tak aby jagody były w środku. Dodając je wcześniej mogły by się rozmazać.Wykładamy na blachę lekko rozpłaszczając. Pieczemy 40-45 min w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego.
Jagodowe pieguski
Mieszamy mokre składniki, następnie dodajemy suche.
Jagodowe pieguski
Dodajemy resztę składników. Jagody dodajemy do kazdego ciastka osobno.
Jagodowe pieguski
Jagody wymieszane ze wzystkimi składnikami mogłyby się rozgnieść.
Jagodowe pieguski
Ciasteczka pieczemy aż się zrumienią. Smacznego.