Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jagodowe semifreddo z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Owocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową. Smaczne i chłodzące :)

Jagodowe semifreddo z jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagodowe semifreddo z jagodami

 

  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 szklanka granity jagodowej

Sposób przygotowania:

Jagodowe semifreddo z jagodami

ETAP 1:

Jagodowe semifreddo z jagodami
Do utartych do białości żółtek wlewać gorące jagody.

Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem. W między czasie, ubić żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić.

ETAP 2:

Jagodowe semifreddo z jagodami
Ubić kremówkę z mascarpone i połączyć z masą jagodową.

Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć.

ETAP 3:

Jagodowe semifreddo z jagodami
Drobno posiekaną czekoladę wymieszać z masą.

Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę.

ETAP 4:

Jagodowe semifreddo z jagodami
Wyłożyć granitę i wylać na nię drugą połowę masy jagodowej.

Foremkę (11x21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć parę łyżek granity, wylać połowę masy jagodowej, resztę granity i znów masę jagodową. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. 30 min przed planowym podaniem, należy wyjąć deser z zamrażalnika i wstawić do lodówki. Smacznego :)
Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru.