czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Jagodowe sernikobrownie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Doskonałe połączenie sernika z czekoladą i owocami. Ciasto nieco wilgotne, po prostu pycha!

Jagodowe sernikobrownie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodowe sernikobrownie

 

  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 400g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 100g mąki pszennej,
  • 1/2 kg półtłustego twarogu,
  • 350 g jagód,
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Jagodowe sernikobrownie
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z 25 dag cukru pudru na biały, gładki puch. Stale miksując, po kolei dodać trzy jajka. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, po czym przestudzić. Miksując na wolnych obrotach, wlać do utartego masła. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wlać do przygotowanej blaszki o wym. 24x34cm. Twaróg utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym oraz pozostałymi jajkami na gładką masę. Wylać na masę czekoladową. Delikatnie wyłożyć resztę masy czekoladowej. Na wierzchu ułożyć jagody. Piec ok. 55 min w temp. 160st. Ostudzić w otwartym piekarniku.
Jagodowe sernikobrownie
na blaszkę wykładamy 3/4 masy czekoladowej
Jagodowe sernikobrownie
Przygotowujemy mase serową, wykładamy na blaszkę
Jagodowe sernikobrownie
Wierzch posypujemy jagodami, pieczemy 55min