nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Jagodowy deser z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, bardzo słodki, ale lekki w konsystencji deser wyśmienity dla łasuchów, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, wtedy bezy nie rozpuszczą się w śmietanie i będą przyjemnie chrupać.

Jagodowy deser z bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowy deser z bezami

 

  • 330g śmietany 30% tłuszczu
  • 10 sztuk bez
  • 10 łyżek jagód
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka białego cukru

Sposób przygotowania:

Jagodowy deser z bezami
Jagody przełożyć do talerza i wymieszać je z 1 łyżką białego cukru. Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru. Bezy pokroić na mniejsze części, rozdrobnić. Do ubitej śmietany dodać rozkruszone bezy, a następnie do śmietany z bezami dodać posłodzone jagody. Całość delikatnie zamieszać, aby nie po rozgniatać jagód i bez. Przełożyć gotowy śmietanowo - bezowy deser z jagodami do pucharków, kieliszków i najlepiej zjadać go zaraz po przygotowaniu. 
Jagodowy deser z bezami
Jagody wymieszane z białym cukrem oraz bezy pokrojone,rozdrobnione na mniejsze części.
Jagodowy deser z bezami
Ubita za pomocą miksera śmietana z dodatkiem cukru pudru.
Jagodowy deser z bezami
Ubita słodka śmietanka z dodatkiem rozkruszonych bez.
Jagodowy deser z bezami
Posłodzone jagody dodane do ubitej śmietany i rozkruszonych bez.

Tagi:

beza bezy