sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Jagodowy sernik na jaglanym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny sernik jagodowy na spodzie z kaszy jaglanej i mocno jagodową galaretką. Przyznam, że najtrudniejsze było sfotografowanie ciasta, ponieważ wszystko odbijało się w nim jak w lustrze.

Jagodowy sernik na jaglanym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowy sernik na jaglanym spodzie

 

 

  • sernik:
  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki zmiksowanych mrożonych jagód
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżek żelatyny

 

  • galaretka jagodowa:
  • 300 ml soku z jagód
  • 1 galaretka agrestowa

 

Sposób przygotowania:

Jagodowy sernik na jaglanym spodzie
Przygotowanie sernika zaczynamy od jaglanego spodu. Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Na wrzące wsypujemy wypłukaną kaszę. Gotujemy do momentu, aż się dobrze zgęstnieje, ciągle mieszając. Musi zwyczajnie się rozgotować. Gorącą wykładamy na spód tortownicy (średnica 21 cm). Kiedy wystygnie, wstawiamy na chwilę do lodówki. Ser miksujemy z pudrem i śmietaną. Powoli dodajemy jagody. Żelatynę rozpuszczamy i łączymy z serem. Całość wlewamy do tortownicy i wstawiamy ponownie do lodówki. Sok jagodowy gotujemy. Mieszamy w nim galaretkę. Odstawiamy aby wystygła. Tężejącą wylewamy na sernik. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Jagodowy sernik na jaglanym spodzie
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z cukrem i wanilią.
Jagodowy sernik na jaglanym spodzie
Ser miksujemy z pudrem, śmietaną i jagodami.
Jagodowy sernik na jaglanym spodzie
Łączymy z żelatyną i wykładamy na jaglany spód.
Jagodowy sernik na jaglanym spodzie
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w zagotowanym soku z jagód.