Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Jagodowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki sernik na zimno ale bez sera. Puszysta masa jagodowa z jogurtów greckich na biszkoptach i galaretką jagodową.

Jagodowy sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagodowy sernik na zimno

 

  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 450 g jagód mrożonych lub świeżych
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • szklanka śmietanki 36 %
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Jagodowy sernik na zimno
ok. 250-300 g jagód zmiksować blenderem na gładką masę i wymieszać z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Połączyć wystudzoną żelatynę z masą jagodową.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą jagodową.

Formę do ciasta wyłożyć biszkoptami i wylać na nie gotową masę. Włożyć do lodówki.

Zagotować ok. 500 ml wody i rozpuścić 2 galaretki cytrynowe. Następnie do dodać pozostałe jagody. Wystudzić.

Lekko tężejącą galaretkę wylać na stężałą masę jagodową.

Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Jagodowy sernik na zimno
Gotowy jagodowy sernik na zimno po wyciągnięciu z lodówki