justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Jagody do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane jagody są idealne na kompot, a także doskonale smakują jako dodatek do ciasta. Idealne wspomnienie lata zimową porą.

Jagody do słoika

Składniki:

Jagody do słoika

 

  • Słoiki po 250 ml
  • Jagody 8 l
  • Cukier po 3 łyżki na słoik

Sposób przygotowania:

Jagody do słoika
Jagody należy umyć i dokładnie oczyścić. Układamy je w słoika do pełna i zasypujemy trzema łyżkami cukru każdy ze słoików. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą.

Od chwili zagotowania wody każdy słoik gotujemy dziesięć minut. Odstawiamy dnem do góry, żeby dobrze się zawekowały.

Po około pół godziny przekręcamy je wieczkiem do góry.